A maszk viselés fontosságára hívja fel a figyelmet a MOK (Magyar Orvosi Kamara)

A többször használatos textil maszkok elsősorban a lakosság részére, illetve csoportokban dolgozó, másokkal érintkező dolgozók számára készültek a vírus terjedésének megelőzése céljából.. Sok-sok előnye lehet a maszk viselésének, melyre a Magyar Orvosi Kamara hívja fel a figyelmünket.

Idézzük a legfontosabb üzeneteket cikkükből:

A Lakosság maszkviselése mellett szóló érvek:
- Az orvosi maszkoknak / szövetmaszkoknak legfontosabb funkciójuk, hogy az enyhe tünetekkel rendelkező vagy teljesen tünetmentes emberek ne adják át a lappangó vírust a környezetüknek.
- Az orvosi maszk és szövetmaszk nem szűri ki a víruspartikulumokat, de csökkenti a porhoz és csepphez tapadt víruspartikulumok bejutását a légutakba. A fent említett maszkok nem szűrik ki a jelenlegi járványt okozó új koronavírus méretű részecskéket, azonban tudják csökkenteni az esetlegesen bejutó víruspartikulumok számát azáltal, hogy a beszélgetés, köhögés, tüsszentéssel szóródó cseppek a maszk felszínére kerülnek, nem pedig az arcbőrre vagy közvetlenül a nyálkahártyákra.
- A maszkviselés önmagában csökkenti az arc szennyezett kézzel történő közvetlen érintésének lehetőségét. Továbbá, a maszk emlékezteti is viselőjét arra, hogy arcához nyúl, ezzel elősegítve az egyes mozdulatbeli viselkedések (arcfogdosás, támaszkodás, szemüveg igazgatás) elhagyását, megváltoztatását.
- Figyelmezteti a körülöttünk lévőket a megfelelő távolság betartására
- további járványok megjelenésekor egy lakossági reflexként lassíthatja a járvány terjedését

Ellenérvek a maszkviseléssel kapcsolatban:
- Hamis biztonságérzetet nyújt
- A maszk zavaró lehet, ezért többször nyúlnak az emberek az arcukhoz
- Ne propagáljuk a lakosság irányában a maszkok hordását, mert nem lesz elég maszk az egészségügyi dolgozóknak, mivel a lakosság felvásárolja a már jelenleg is hiánycikknek számító termékeket

Forrás: Tegyünk valamit a szánk és az orrunk elé
2020-03-27 08:09:49 FORRÁS:

Szerző: Nagy Marcell

Koronavírus - Állásfoglalások
Összefoglaló a lakossági maszkviselés szakmai javaslatairól
Elérhető: LINK

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni